Clean Cluj – O aventură plină de peripeții încheiată cu un furt calificat de la stat

Ieri s-a încheiat prima parte a proiectului Clean Cluj 2015, urmând ca în curând să lansăm un nou comunicat de presă în care să raportăm ce am reușit din ce ne-am propus și ce ne propunem în continuare.

Acum voi oferi o variantă neoficială, din motive ce vor fi evidente citind acest articol până la capăt.

După cum spune și titlul acestui articol, Clean Cluj s-a dovedit a fi un proiect plin de provocări, peripeții și dificultăți.

Ne-am propus să strângem în jur de 200 de voluntari, dintre care 10% să fie străini. Din păcate, am fost undeva între 50 și 60 de persoane în cadrul curățeniei cu voluntari, numai o singură persoană fiind din afara țării. Dacă îi numărăm și pe voluntarii din domeniul profesional, ajungem undeva la maxim 70 de persoane.

Din păcate, mai multe organizații și firme care ne-au promis voluntari s-au retras în ultimul moment. Noi am contat pe ajutorul lor când ne-am luat angajamentul și am cerut aprobări pentru mai multe zone de curățat.

Deși am fost mult mai puțini decât speram să fim, am fost plăcut surprinși că voluntarii au fost mult mai harnici decât speram noi. Astfel, din cele 5 zone pe care ne-am propus să le curățăm, am reușit să atingem 4, după cum urmează:

1. Făget – 6 Mai – 21 de voluntari (în loc de 60 câți am planificat noi, pentru 2 zile) au strâns în jur de 120 de saci de gunoi și aproape 8 saci de PETuri pentru Scena Verde. Au mai rămas zone neacoperite.

2. Feleac – 7 Mai – 10 voluntari (în loc de 30) au strâns în jur de 50 de saci de gunoi. S-a făcut doar jumătate din zona propusă.

3. Cetățuie – 6 Mai – 13 voluntari (în loc de 20) au strâns toate gunoaiele obișnuite în mai puțin de 3 ore, în total 15 saci de gunoi și 2 pentru Scena Verde.

4. Pădurea Hoia – 6 și 7 Mai – singura locație unde s-a mers 2 zile, în prima zi cu 8 voluntari și în a doua cu 12, în loc de 60 câți am estimat noi că e necesar, s-au strâns aproximativ 50-60 de saci .

Noi ne declarăm mulțumiți de ce am reușit să facem cu așa de puțini oameni și vrem pe această cale să le mulțumim încă o dată pentru implicare. Dacă toți cei care inițial au promis că se vor implica în proiect nu s-ar fi retras în ultimul moment, probabil am fi reușit să facem complet aceste zone și am fi curățat și Malul Someșului, unde nu am mai apucat să mergem deloc.

Dar este de apreciat că, deși am avut aproximativ 30% din voluntarii necesari, am reușit să facem peste 70% din cât ne-am propus. Pentru a vedea frumoasele echipe de voluntari, vă rog să accesați acest link.

Pentru a vedea câteva gunoaie mai interesante culese de voluntarii noștri, accesați acest link.

Acum, să trecem la partea profesională, Clean Cluj Professional, coordonată de firma Total Cleaning Center – Dealer Karcher, al cărei angajat sunt și eu. Ne-am propus lucruri mărețe și, la fel ca și cealaltă parte, le-am împlinit doar parțial, o parte dintre ele rămânând să le terminăm luni și altele vor fi făcute în alte proiecte viitoare.

Programul din 6 Mai a fost în linii mari respectat, am reușit să curățăm prin hidrosablare, 2 graffiti mari de la începutul scărilor care duc sus la Cetățuie și încă unul de pe zidul de protecție de la Malul Someșului. Am curățat niște statui în Grădina Botanică, am măturat aleile și am aspirat un pic iazul din grădina japoneză, până ce s-a luat curentul. Am mers la cele 2 firme de colectare a deșeurilor, partenere în Clean Cluj și am făcut o demonstrație solicitată de acestea pentru a curăța coșurile de gunoi de pe stâlpii din Cluj Napoca, și ambele firme au fost mulțumite de soluția oferită de Karcher.

A doua zi însă lucrurile nu au mai stat la fel de bine. Am reușit să sablăm cu gheață carbonică graffiti de pe Monumentul Memorandiștilor, de pe Lupoaică și de pe Fântâna Arteziană de pe Bulevardul Eroilor, dar apoi, din cauza unor probleme tehnice la echipamentele ce alimentau cu aer și curent aparatul de sablat, ne-am blocat pentru câteva ore.

Am reușit să măturăm, cu o mașină de măturat KM 100/100, Piața Unirii (de unde am strâns aproximativ 10 saci de nisip), Bulevardul Eroilor, Piața Avram Iancu și luni vrem să facem și la Sala Polivalentă acest lucru, iar la Cluj Arena să îndepărtăm câteva graffiti. Dar au rămas și câteva obiective de care nu ne-am atins, cum ar fi statuia de la Turnul Croitorilor, sau Piața Mihai Viteazu, ce ne propunem să le curățăm într-un proiect viitor.

Vă încurajez să vedeți pozele frumoase făcute de prietenul meu, George Moldovan, la următorul link.

Mulțumim tuturor partenerilor, în special Primăriei Cluj-Napoca și Federației Share pentru susținerea lor și colaborarea frumoasă ce am avut-o în acest proiect.

De asemenea am dori să mulțumim presei pentru toate articolele și interviurile despre Clean Cluj, absolut toate au fost pozitive și au încercat să mobilizeze voluntarii să ni se alăture. Chiar și numai prin această promovare frumoasă din partea presei s-ar fi putut mobiliza mai bine de 1000 de voluntari, din păcate însă, nu s-a reușit asta.

Această primă parte a proiectului s-a încheiat cu o festivitate de premiere, unde atât voluntarii cât și partenerii au primit diplome de participare și au putut să își exprime impresiile legate de acest proiect. Urmează partea de evaluare a proiectului și, în luna iulie, vom avea lansarea materialului video de promovare a Capitalei Europene a Tineretului, prin care ne propunem și să schimbăm mentalitatea clujenilor cu privire la poluare și să conștientizăm publicul larg cu privire la impactul pozitiv pe care îl putem avea împreună, prin eforturile unite ale tuturor segmentelor societății civile.

Acum, la final, vă spun și cea mai mare peripeție ce s-a întâmplat în timpul proiectului nostru, deși au fost multe altele pe care nu le-am menționat, dar despre aceasta voi vorbi pentru că vreau să vă rog să mă ajutați. Cu doar o oră înainte de încheierea curățeniei, când toți eram obosiți, mai exact în jur de ora 16:00 în data de 7 Mai, 3 fete pe biciclete, au venit lângă Clopotul de pe Bulevardul Eroilor și au furat generatorul de curent electric, proprietate a RADP. 

Nu vreau acum să intru în foarte multe detalii, probabil o voi face Luni, când voi difuza pozele și filmările cu furtul, dacă cererea mea către voi nu va funcționa.

Ce vă cer eu de fapt să faceți? Păi să mă ajutați să dau de fetele acestea și să le ajutăm să nu își distrugă viitorul. Pe camere se vede foarte clar ca nu erau fete sărace, ci erau foarte bine îmbrăcate, modern, pe biciclete frumoase și eu personal cred că au făcut acest act fie din teribilism, fie motivate ideologic, dar nu cred că aveau nevoie de un generator vechi.

Deci proiectul Clean Cluj s-a terminat cu mine la Poliție depunând plângere pentru furtul acesta, după cum se poate vedea și în această fotografie. 2015-05-07 20.53.09 Oricine poate face o poză în fața Poliției și asta nu dovedește nimic, dar ca să nu existe nici un dubiu, și pentru că îmi doresc ca fetele să înțeleagă situația grea în care se găsesc, le spun câteva detalii că să realizeze că nu au cum să scape. Sper să ajungă în timp util această informație la ele.

Pe camera 5.3.2 la 15:54 apar cele 3 fete pe biciclete lângă Clopot și la 15:58 pleacă cu generatorul, una din ele luând 2 biciclete, alta ținând cu o mână o bicicletă și cu cealaltă generatorul, iar cea de a treia ținând din cealaltă parte. Au mers până la Teatrul Național, unde au stat la semafor, apoi au trecut pe sub camera de luat vederi și se poate vedea foarte clar fiecare fața a fiecărei fete. Asta înseamnă că în foarte scurt timp vor fi identificate, acum cercetându-se întreg traseul urmat.

Acum, aș vrea să le adresez câteva cuvinte fetelor, pe care vă rog să le promovați și voi așa încât să ajungă la ele:

Fetelor, sunteți tinere și aveți tot viitorul în față, nu vă bateți joc de el. Există încă speranță și se poate încă încheia frumos. Ca unul care am făcut multe lucruri stupide în viață, pentru care probabil ar fi trebuit și eu să fiu judecat, vă rog să vă predați. Nu pretind că știu de ce ați făcut această faptă, dar nu cred că din cauza nevoilor materiale și vă spun că nu sunteți deloc cool și nu e deloc tare să ai cazier pentru furt calificat de la o instituție de stat. 

Eu nu vă judec și nu vă vreau răul. Vreau să vă ajut, dar nu pot să fac asta decât dacă returnați generatorul și dovediți că regretați fapta voastră prin faptul că vă veți implica în Proiectul Clean Cluj în viitor și nu veți mai face astfel de fapte. 

Plângerea depusă de mine va fi în scurt timp procesată de procurori. Vineri dimineață au fost deja ridicate filmările care surprind furtul vostru. Avem la dispoziție doar weekend-ul să vă predați înainte să vă prindă poliția și să fiți tratate cu dreptate pentru ce ați făcut. Eu sper să mai pot să-mi retrag plângerea luni dimineață dacă vreți acest lucru, dar nu pot să promit că asta va face să dispară totul.

Vă mai spun o dată că eu vreau să vă dau o șansă să nu vă distrugeți viitorul, să nu vă faceți de rușine părinții și familiile pe care le iubiți, atunci când veți fi deconspirate și arestate. Mărturisiți-vă greșeala și cereți milă din partea autorităților și poate o să scăpați mai ușor. Știu că asta cere să vă umiliți acum, dar cred că mai mare va fi umilința publică și mai groaznice vor fi consecințele dacă refuzați să vă predați.

Ca unul care am fost dependent de droguri și care am încălcat în tinerețea mea de multe ori legea, ca unul care a primit la rândul meu iertare de la Dumnezeu prin sacrificiul Domnului Iisus, vă ofer și eu vouă iertare pentru ce ați făcut.

VENIȚI SĂ FIȚI IERTATE, ÎN PRIMUL RÂND DE DUMNEZEU, CARE SPUNE SĂ NU FURI, DAR CARE L-A DAT PE FIUL SĂU SĂ MOARĂ ȘI PENTRU HOȚI, ȘI ÎN AL DOILEA RÂND DE OAMENII PE CARE FURTUL VOSTRU I-A AFECTAT.

Cu dragoste și compasiune sinceră,

Mădălin Potoroacă – inițiatorul și coordonatorul Proiectului Clean Cluj 2015

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s