Schita pliant Clean Cluj 2015

Clean Cluj 2015

Sigla

Mizeria

Ce-i cu ea?

 

Ce este mizeria?

        O întrebare banală, la care credeai că poți răspunde cu ușurință, nu-i așa? Și totuși, dacă trebuie să definești mizeria, cum ar suna această definiție?

DEX-ul ne spune: MIZÉRIE: 1. Stare de extremă sărăcie, situație jalnică.  Aspect exterior care denotă o mare sărăcie, murdărie ori dezordine. 2. Ceea ce provoacă neplăceri, greutăți, suferință, griji, necazuri.

După cum vedem și din această definiție, mizeria nu este doar una fizică, ea denotă deasemenea și o stare de dezordine morală. Totodată, mizeria poate crea suferință, neplăceri și griji; de aceea noi, la Clean Cluj, am ales o definiție mai largă a mizeriei, nu doar una care se referă la murdăria fizică ci una care include și dezordinea socială, mesajele murdare transmise astăzi în chip iresponsabil minților tinere de către societatea de consum, dar cel mai important, și mizeria din sufletele oamenilor care poluează și contaminează tot ceea ce omul este sau atinge.

Așadar, Ce este mizeria?  Ea este dezordinea, ura, răutatea și apatia care a cuprins societatea noastră și care încet, încet distruge tot ce întâlnește în cale.

Cum a apărut Mizeria?

            Lumea noastră nu a fost dintotdeauna așa cum o știm.  Ea a fost creată să fie frumoasă, curată, guvernată de o ordine perfectă. Odată cu căderea în păcat a primilor noștri părinți,  Adam cu Eva, au apărut mai multe consecințe nefaste, printre care și dezordinea care acum caracterizează viața pe pământ, așa cum dovedește și a doua lege a termodinamicii – legea entropiei.

Ura, rușinea, acuzațiile, crima și minciuna apar toate la foarte scurt timp după primul păcat și atrag cu sine o distrugere tot mai mare a relațiilor umane și implicit și a lumii în care trăim. Mandatul cultural primit de primii oameni a fost să aiba grijă de grădina Eden, să o lucreze și să o păzească. Cu cât ne-am îndepărtat mai mult de Dumnezeu, cu atât am neglijat sau chiar am batjocorit chemarea noastră față de planeta primită în administrare.

Păcatul ucide, ucide oameni și distruge planeta, de aceea Dumnezeu urăște atât de mult păcatul și de aceea și noi ar trebui să fim la fel de îngroziți și dezgustați de el.

Cum a apărut Mizeria? Prin intrarea păcatului în lumea noastră, care a pervertit totul.

De ce ne irită mizeria?

Pentru că ne arată că ceva fundamental este greșit în lumea noastră. Că lucrurile nu sunt deloc cum ar trebui să fie, nici în exterior și cu atât mai puțin în interiorul nostru.

De cele mai multe ori, o obsesie pentru curațenie în exterior arată o problemă interioară de conștiință încărcată. De aceea, mulți dintre oameni, la fel ca fariseii și cărturarii din vremea lui Iisus, curăță partea exterioară, de dragul aparenței si a unei imagini plăcute în fața oamenilor, în timp ce interiorul este plin de egoism și răutate.

Păcatul, fiind sursa mizeriei de orice fel, nu este distructiv doar pentru ceea ce cauzează în afara noastră, în relațiile cu ceilalți sau cu mediul înconjurător, ci el distruge și armonia noastră internă, instaurând dezordinea, disperarea, depresia și amărăciunea. Deși la început păcatul promite fericirea și succesul, nici un om nu a văzut împlinirea acestei promisiuni pe termen lung. În schimb, toți au gustat din amărăciunea lui și poartă în suflet cicatricile sau rănile sângerânde ale unei conștiințe rănite.

De ce ne irită mizeria? Pentru că ne aduce aminte că suntem căzuți și pentru că ne expune mizeria din suflet!

Cum putem curăța mizeria din suflet?

            Așadar, deși credem că un mediu curat este un lucru important, vedem că mai presus decât curățenia fizică este cea sufletească, spirituală. O conștiință curată este mai de preț decât orice altă comoară.

Poate nu conștientizezi acum nevoia de curățire, la fel cum nici un miner în întunericul minei nu își dă seama că mizeria i-a intrat până în ochi. La fel ca minerul, și tu ai nevoie să ieși afară din tunel și să începi să umbli în lumină; doar așa vei putea să-ți vezi și să-ți recunoști păcatul, iar apoi să te duci cu el la Dumnezeu, pentru a primi iertare prin credința în jerfa Fiului Său, Iisus Hristos.

Deci cum poți să fii spălat de păcat? Imploră mila lui Dumnezeu și roagă-L să te ierte și să te curețe de tot ce ai făcut, ai spus sau ai gândit păcătos și apoi crede în jerfa Domnului Iisus. Poți folosi ca model de rugăciune Psalmul 51 din Biblie, din care am extras următoarele două versete:

Spală-mă cu desăvârşire de nelegiuirea mea şi curăţă-mă de păcatul meu!

Curăţeşte-mă cu isop, şi voi fi curat; spală-mă, şi voi fi mai alb decât zăpada.

Cine spală al meu păcat? Numai sângele lui Iisus!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s