O chemare la a demonstra evanghelia fata de Cluj Napoca prin Clean Cluj

Dragi prieteni si frati.

 Afis

Am scris acest articol ca sa incerc sa va contactez pe toti inainte de a intra in ziua Domnului. Am facut asta pentru ca nu as vrea sa va deranjez maine si pentru ca maine ar putea fi o zi buna in care sa se abordeze acest subiect.

Nu sunt naiv si nici irealist!

Stiu ca Mai este o luna foarte plina si Clean Cluj este doar un eveniment intre multe altele printre care le numesc doar pe 2 din cele mai mari din tot 2015, care au loc tot in Mai – Peniel si Belive. Ambele angreneaza o mare parte dintre tinerii crestini si ca majoritatea evenimentelor crestine de anul acesta, se concentreaza pe un eveniment in care ne strangem sa ascultam pasiv in timp ce altcineva spune ceva sau canta. (Aici ma refer la Belive din  22-23 Mai, nu la evenimentele precedente care au fost o mare incurajare pt mine.) Nu spun ca nu avem nevoie de astfel de evenimente, dar o mare parte din ceea ce noi crestinii facem, este exact asta – suntem consumatori de programe.

Stiu ca sunteti obositi si satui de atatea evenimente care se aduna unele peste altele. Si stiu ca toata lumea va cere sa va implicati in evenimentul lui si exact asta urmeaza sa fac si eu acum. Asa ca sunt realist ca multi dintre voi nu aveti nici un chef sa va implicati si ca trebuie sa depun multa munca de covingere ca sa va motivez sa veniti. 

Va marturisesc sincer ca saptamana trecuta eram foarte stresat pe tema asta si ca ma ingrijoram mult pana ce Domnul mi-a vorbit prin sotia mea, ca tratez intr-un mod foarte idolatru acest proiect si ca identitatea mea este prea legata de el in loc sa fie de evanghelie. Mi-a amintit de Ghedeon si de faptul ca El poate da rezolvare fie prin multi fie prin putini si ca cate o data, pentru ca gloria sa fie doar a lui, El alege sa o faca prin putini. Asa ca m-am pocait si am decis sa Il las pe Dumnezeu sa fie Dumnezeu si va aduca El pe cine vrea si pe cine atrage El in acest proiect, iar eu sa ma ocup de lucrurile care le pot face si pentru care sunt responsabil.

Asa ca in loc sa incerc acum sa fac cine stie ce exercitii de motivare pentru implicare ma voi rezuma la cateva remarci simple si apoi voi trece la descrierea proiectului si la prezentarea resurselor ce sper sa le folositi in Bisericiile si grupurile voastre pentru ai incuraja si pe altii sa participe.

O problema fundamentala a crestinilor moderni: Nu demonstreaza evanghelia.

Cred ca unul din cele mai mari argumente impotriva crestinismului sunt crestinii. Asta spunea si Ghandi: „Singurul lucru care ma oprit sa fiu crestin, au fost crestinii!”. E trist ca asa de multe ori Biserica e perceputa ca ipocrita, care pune poveri mari pe umerii altora in timp ce crestinii se feresc de exact aceleasi poveri. Cam acelas lucru Il spunea Domnul Isus despre o alta categorie de oameni care traiau in vremea Lui.

Despre Biserica chiar si dusmanii ei vorbeau cu respect, cand e vorba de marturia sociala ce o aveau, vezi de exemplu scrisoarea Guvernatorului Plinus cel Tanar din Bitinia catre Imparatul Traian.

Din pacate despre Biserica de azi se spune exact opusul si nu doar de catre dusmanii ei ci si de catre multi din interior sau de cei care o parasesc dezamagiti. Nu are rost sa dau foarte multe exemple, cred ca fiecare dintre noi a auzit destul de multi oameni criticand crestinismul pentru lipsa de compasiune si implicare sociala. Dau totusi un singur exemplu de la o trupa muzicala foarte cunoscuta din SUA care intreaba Biserica unde-i este dragoastea si ne indeamna sa practicam ce predicam.

Cum putem noi, niste simpli crestini sa demonstram evanghelia? Nu este asta o erezie moderna?

Stiu si eu aversiunea pe care, pe buna dreptate, o au multi crestini fata de evanghelia sociala, care a inlocuit proclamarea evangheliei cu acte de caritate. Si eu sunt impotriva unei astfel de conceptie si a vestitului citat atribuit in mod eronat lui Francis DeAssisi ” Predicati tot timpul evanghelia si cand trebuie folositi si cuvinte!”

Cred ca este foarte periculos si gresit sa desparti predicarea de actele de binefacere, dar cred ca este la fel de gresit sa predici fara sa faci nimic. Oamenii nu vad faptele bune si inteleg automat ca Isus a murit pentru ei, dar nici nu cred ca Isus poate ierta si transforma vieti daca nu vad asta demonstrat asta in vietile celor ce pretind ca l-au intalnit pe Isus.

Intradevar Biblia spune ca credinta vine in urma auzirii, dar mai spune si ca Credinta fara fapte este moarta si ca El ne-a ales pentru fapte bune pe care le-a pregatit dinainte ca sa umblam in ele.

La asta ma refer eu cand spun ca trebuie sa demonstram ca Evanghelia este puternica si reala in vietile noastre si ca ea ne transforma si ne imputerniceste pentru ca asa cum spunea si Francis Schaeffer, noi suntem „O biserica sub privirile unui lumi care ne analizeaza”.

La esenta evangheliei sta mesajul ca Dumnezeu ne iubeste atat de mult incat isi sacrifica Fiul pentru noi, desi noi nu meritam asta, ci din contra meritam mania Lui. Dar evanghelia nu se opreste aici, ci ea ne mai spune si despre sfintire, adoptie, vindecare, etc.

O componenta foarte importanta si des neglijata a evangheliei este restaurarea.

Faptul ca desi Dumnezeu ne primeste asa cum suntem in dragostea Lui, El nu ne lasa asa ci incepe restaurarea chipului Sau in noi, pentru ca scopul mantuirii este ca toti sa fim facuti asemenea chipului Fiului Sau.

Restaurarea noastra trebuie sa curga in rauri de apa vie catre cei din jur si sa afecteze toate domenile cu care intram in contact pt ca fiind o faptura noua, toate devin noi. Dumnezeu ne cheama sa face parte de aceasta restaurare si creatiei care suspina din cauza „celui” (cine o fi acesta?) care a supus-o stricaciunii. Ea, creatia, suspina si asteapta ca noi, crestinii sa-i facem si ei parte de roadele mantuirii noastre.

Dar ştim că, până în ziua de azi, toată firea suspină şi suferă durerile naşterii. Şi nu numai ea, dar şi noi, care avem cele dintâi roade ale Duhului, suspinăm în noi şi aşteptăm înfierea, adică răscumpărarea trupului nostru. Căci în nădejdea aceasta am fost mântuiţi. Romani capitolul 8.

De la inceput Dumnezeu ne-a insarcinat cu protejarea, lucrarea si pazirea planetei si din pacate umanitatea a falimentat lamentabil si in aceasta privinta. Aceasta chemare nu a fost niciodata abrogata.

In plus Domnul Isus ne porunceste sa fim sare si lumina, o sare care inca sareaza nu una folositoare si o lumina pentru intreaga casa nu una ascunsa sub pat.

Proclamarea evangheliei, atunci cand este acompaniata de demonstrarea ei, este acea dinamita, despre care vorbea Pavel in capitolul 1 din Romani. Lui nu ii era rusine de o astfel de evanghelie si nici mie nu imi e. Tie?

Am sa explic imediat cum putem noi sa predicam evanghelia in mod clar prin Clean Cluj, dar daca ati ajuns pana aici in citirea acestui articol, inseamna ca sunteti interesati si de aceea va rog sa ascultati acest interviu de la Radio Vocea Evangheliei in care incerc sa motivez mai clar ce anume m-a determinat sa pornesc Clean Cluj si ce sper cu ajutorul lui Dumnezeu sa implinim prin acest proiect.

Vom purta tricouri cu verste biblice si mesaje evanghelice. Daca vreti sa vedeti despre ce e vorba intrati aici si puteti sa le vedeti.

De asemenea vom avea peste 1000 de pliante in care vom explica evanghelia pornind de la cateva intrebari fundamentale care urmaresc modelul de prezentare al evangheliei pe care eu il consider cel mai biblic „Creatie – Cadere – Rascumparare – Restaurare”. Aceste intrebari sunt „Ce este mizeria?”, ” De unde a aparut mizeria?” De ce ne irita?”, ” Cum iti poti curata sufletul de mizerie?” Pentru a vedea o schita a pliantului puteti intra aici.

Sper sa fiti motivati sa va alaturati noua pentru ca avem mare nevoie de voluntari si sper ca impreuna sa transmitem clar si puternic mesajul dragostei Tatalui nostru pentru Cluj Napoca.

Va rog completati formularul de inscriere si incurajatii si pe prietenii, colegii sau rudele voastra sa faca la fel.

Avem un nou video care sa puteti sa-l prezentati in bisericiile voastre si care ne-am bucura, avand in vedere ca mai sunt doar 3 zile pana la Clean Cluj, sa-l postati si pe facebook si daca credeti ca este potrivit trimiteti si acest articol celor care vor sa citeasca mai mult 🙂

De ce este acest proiect o ocazie unica?

Lucrurile despre care discutam nu sunt abstracte ci cat de poate de practice. cred ca Clean Cluj este o oportunitate unica in felul ei, dar similara cu Marsul pentru Viata cu 40 de zile pentru viata si cu alte astfel de proiecte in care ca si Biserica demonstram ca nu doar povestim despre evanghelie la intalnirile noastre ci ca ea este destul de puternica incat sa ne miste la actiune. Cred ca ceea ce s-a intamplat la finalul celor 40 de zile de rugaciune, cu renovarea si curatarea Clinicii „Dominic Stanca” este un model de implicare sociala acompaniata de rugaciune si predicare, care a avut un impact seminificativ asupra orasului, asupra personalului si conducerii clinicii Stanca si chiar si asupra celui mai critic ziar din Cluj.

Ceva de genul asta, dar la o scara mult mai mare poate fi Clean Cluj. Sau poate fi doar o alta ocazie ratata pentru noi ca si crestini in care nu am vazut valoare si despre care orasul nu va avea nici o parere pt ca nu a atras atentia in nici un fel.

De acum incolo ma rog ca Domnul sa va miste inimile, pentru ca numai El poate face asta.

Cu drag si un foc in inima, Madalin Potoroaca

P.S. Scuzati greselile, l-am scris in mare graba, in curand va trece si pe la Aghi si va fi corectat.

Sigla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s