Pana la urma se bucura catolicii de noul papa asa cum au aratat pana acum?

De ceva vreme ma tot roade ce fel de afirmatii face Papa Francis. Persoanele pe care le onoreaza si pozitiile pe care le ia pe mine unul ma lasa in ceata cu privire la ce crede cu adevarat.

Avand prieteni buni care sunt catolici practicanti si din cauza carora am inceput sa fiu mai interesat de ce se intampla in lumea catolica nu pot sa nu observ parerile tot mai liberale atat in teologie cat si in morala. Pe mine unul ma dor si sper ca si pe ei.

 

Multi spun ca catolicismul se schimba foarte mult in ultimul timp. Este adevarat ca se schimba, intrebarea este in ce se schimba? In bine sau in rau?

 

Stirea despre care vorbeam are in vedere afirmatiile sale cu privire la controversa evolutionism/creationism.

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/11/01/pope-francis-catholics-americans-culture/18263293/

Reclame

Un gând despre „Pana la urma se bucura catolicii de noul papa asa cum au aratat pana acum?

  1. Fara prea multa exagerare se poate spune ca romano-catolicii nu sunt o confesiune omogena. Cate factiuni ai in protestantism, cam tot atatea gasesti si intre romano-catolici, cu mentiunea ca factiunile lor mentim unitatea institutionala care este mai mult formala decat substantiala. In ce priveste evolutia si creatia, teologia romano catolica incearca sa balanseze interpretarile revelatiei speciale (Biblia si magisteriul) si interpretarile revelatiei naturale (stiinta). Sunt ani buni de cand exista documente oficiale prin care magisteriul de la Vatican accepta nu doar evolutia animalelor ci si a oamenilor, vazandu-l pe primul Adam ca un personaj istoric, creat de Dumnezeu, dar nu din materie moarta (tarana) ci dintr-un stramos comun cu cimpanzeii. Astfel Adam este un hominid pe care Dumnezeu l-a inzestrat cu capacitati superioare printr-o interventie directa in procesul de evolutie undeva acum 200,000 de ani. Desigur ca sunt teologi catolici care adopta pozitii mai traditionale, sau altii care adopta pozitii chiar mai radicale decat asta. Dar aceste formulari nu se regasesc doar la catolici ci si intre protestanti. De exemplu Tim Keller sustine o varianta asemanatoare cu ce am descris mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s